NOS NieuwsAangepast

Tweemaal zoveel malariadoden

Wereldwijd sterven tweemaal zoveel mensen aan malaria als eerder gedacht. Vorig jaar zijn 1,25 miljoen mensen aan de ziekte bezweken. De Wereld Gezondheid Organisatie WHO ging vorig jaar nog uit van ruim 600 duizend.

Tot dusverre werd het aantal slachtoffers geschat, maar een nieuwe studie maakt gebruik van nieuwe gegevens en een nieuwe computertechniek.

Bill Gates

Het onderzoek is gefinancierd door de stichting van Bill Gates, de voormalige topman van Microsoft. Het is gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Uit het onderzoek blijkt verder dat het niet waar is dat kinderen in malariagebieden op latere leeftijd imuun voor de ziekte worden. Tot nu toe werd gedacht dat vooral kinderen onder de vijf jaar en zwangere vrouwen het meeste risico lopen om malaria te krijgen en daar was de preventie ook op gericht. Ook dat blijkt niet te kloppen. Volgens de onderzoekers moeten alle leeftijdsgroepen evenveel bescherming krijgen.

Optimisme

Toch zijn onderzoekers optimistisch. De studie toont ook aan dat programma's om de ziekte te beteugelen werken. Het aantal doden neemt sinds 2004 af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl