Drie dagen rouw na drama Egypte

time icon Aangepast

De regerende militaire raad in Egypte heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd na de voetbalrellen van gisteravond.

Zeker 74 mensen kwamen om toen rivaliserende supportersgroepen elkaar en de voetballers te lijf gingen na een wedstrijd in Port Said. Meer dan 200 mensen raakten gewond.

Meteen na afloop de wedstrijd tussen Al-Masri en Al-Ahly in de stad Port Said stormden fans van Al-Masri het veld op en joegen ze achter spelers en technische staf van de tegenstander aan.

Die werden achtervolgd tot in de kleedkamer. Ook werden supporters van de tegenpartij en stewards bekogeld met stenen, flessen en vuurwerk.

Betogingen

Zo'n vijftig mensen zijn gearresteerd. De Moslimbroederschap, die een grote invloed heeft op het Egyptische parlement, beschuldigt de autoriteiten ervan dat die te weinig hebben gedaan om het bloedbad te voorkomen.

Het Egyptische parlement komt vandaag in spoedzitting bijeen om over de rellen te praten. Ook worden vandaag diverse betogingen gehouden om te protesteren tegen het late politieoptreden in het stadion.

Wraak

Volgens correspondent Sander van Hoorn doen over de oorzaak van de rellen twee theorie├źn de ronde. "Bij de ene theorie gaat het om ordinair supportersgeweld. Supporters van Al-Ahly zouden de spelers van Al-Masri hebben uitgedaagd en daarom zou er uit wraak zijn gehandeld."

Maar de tweede theorie wordt vaker gehoord. "De supporters van Al-Ahly noemen zich de Ultra's, zij stonden in de voorhoede van de revolutie in Egypte", zegt Van Hoorn.

"Zij stonden op de barricades te vechten tegen het oude regime van president Mubarak. Dus eigenlijk zou het een wraakactie zijn van het oude regime."

STER Reclame