NOS NieuwsAangepast

Facebook naar beurs voor 5 miljard

Het sociale netwerk Facebook gaat naar de beurs. Het Amerikaanse bedrijf wil zo 5 miljard dollar ophalen. Dat is veel minder dan analisten hadden verwacht; die gingen uit van zeker 10 miljard dollar.

Toch wordt de beursgang van Facebook de grootste beursgang van een internetbedrijf ooit. De waarde van het sociale netwerk wordt geschat op honderd miljard dollar. Dat is evenveel als hamburgergigant McDonald's.

Miljardenomzet

Uit de beursaanvraag van Facebook blijkt dat het bedrijf vorig jaar een omzet draaide van 3,7 miljard dollar. De winst kwam uit op 668 miljoen. Facebook zegt dat het in de wereld 800 miljoen gebruikers heeft die maandelijks inloggen. Van hen leggen er bijna 500 miljoen dagelijks contact met bijvoorbeeld familie en vrienden.

Ook veel bedrijven maken gebruik van het netwerk, net als overheden en politici.

Zuckerberg

Facebook werd in 2004 opgericht door een groepje jonge Amerikanen, van wie de 27-jarige Mark Zuckerberg de bekendste is. Hij bezit bijna 30 procent van het bedrijf.

Het netwerk was ook eerder al onderwerp van een film; in 'The Social Network' werd twee jaar geleden de begintijd van Facebook belicht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl