Leden GroenLinks: trek steun Kunduz in

Aangepast

Een groep van tientallen leden van GroenLinks roept de eigen Tweede Kamerfractie op de steun voor de Kunduz-missie in te trekken. De groep dient op het aanstaande congres een motie van die strekking in.

Volgens de leden worden de beloftes rond de missie niet nagekomen. Het zit de groep dwars dat het kabinet niets doet met de belofte om mee te werken aan een politieke oplossing voor de oorlog in Afghanistan. Ook zijn er te weinig agenten in Afghanistan die opgeleid kunnen worden en zijn er geen garanties dat zij niet met de soldaten meedoen, vinden de leden.

Imagoschade

Vorig jaar stemde GroenLinks na langdurige discussie in met de missie, maar het mocht vooral geen vechtmissie zijn. GroenLinks-leider Jolande Sap beloofde de ontwikkelingen kritisch te volgen.

"We zijn met een verkeerd idee de missie ingelokt", zegt Karel van Broekhoven, een van de indieners van de motie. Bovendien is er een situatie waarbij GroenLinks publiekelijk de missie moet verdedigen, in plaats van het kabinet. Daardoor lijdt de partij imagoschade, vinden Van Broekhoven en de andere leden.

Steun van GroenLinks voor de missie is voor de coalitie van belang, omdat er anders geen meerderheid in de Kamer is. De Tweede Kamerfractie keert zich tegen de motie van de boze leden en ziet nu geen aanleiding zich tegen de missie te keren.

STER Reclame