NOS NieuwsAangepast

PvdA en SP: bonusbeleid verder aanscherpen

De PvdA en de SP willen het bonusbeleid bij banken en verzekeraars in Nederland verder aanscherpen. De partijen dienen daartoe een initiatiefwetsvoorstel in.

Ze willen dat de regeling gaat gelden voor al het personeel en niet alleen voor leden van de Raad van Bestuur.

Nu mag de bonus van een bankbestuurder niet hoger zijn dan zijn vaste salaris. In het nieuwe wetsvoorstel mag de bonus niet meer dan 20 procent bedragen, zodat een dertiende maand en andere beloningsvormen mogelijk blijven.

Verkeerde prestatieprikkel

"Bonussen in de financiële sector geven de verkeerde prestatieprikkels en een slecht voorbeeld. Ook zijn de bonussen slecht voor de reputatie van de financiële sector. Die heeft in hoge mate een nutsfunctie. Dat was een reden om bij de bankencrisis met belastinggeld bij te springen toen het mis ging, vandaar het publieke belang om in de financiële sector te stoppen met verkeerde prikkels, zoals de bonussen", zei PvdA-Kamerlid Plasterk.

De PvdA en de SP willen dat hun wet gaat gelden voor alle banken die in Nederland een bankvergunning hebben, dus ook voor buitenlandse banken. Ze maken wel een uitzondering voor werknemers van een Nederlandse bank die op een vestiging in het buitenland werken.

Het voorstel gaat verder dan dat van het kabinet waar binnenkort in de Kamer over wordt gepraat. Dat gaat ook over een bonusverbod, maar alleen voor banken die staatssteun krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl