NOS NieuwsAangepast

Hoge Raad: virtueel stelen is strafbaar

Wie in een computerspel een virtueel eigendom van iemand afpakt, pleegt diefstal. Tot die conclusie is de Hoge Raad gekomen.

De Raad deed uitspraak in een zaak waarbij twee jongens een destijds 13-jarige jongen met messen hadden bedreigd en mishandeld, om op die manier virtuele bezittingen te bemachtigen in een online computerspel.

De twee jongens dwongen het slachtoffer in te loggen in het spel RuneScape en daarin een virtueel masker en amulet achter te laten, zodat de jongens deze konden overzetten naar hun eigen account.

Waarde

In het spel moeten spelers in een middeleeuwse fantasiewereld allerlei opdrachten uitvoeren om zo ervaringspunten te krijgen. Met die punten kun je nieuwe levels bereiken.

De Hoge Raad dichtte het masker en het amulet reële waarde toe, omdat er veel tijd en inspanning in is gestoken om de goederen te bemachtigen.

Het slachtoffer raakte onder dwang het exclusieve beschikkingsrecht kwijt over deze opgebouwde bezittingen. De Raad concludeerde daaruit dat er sprake is van diefstal.

Werkstraf

Eén van de jongens werd veroordeeld tot een werkstraf van 144 uur. In het hoger beroep, dat in 2009 diende, werd hij veroordeeld tot een werkstraf van 160 uur.

De straf viel lager uit, omdat de Hoge Raad vindt dat de zaak al te lang heeft geduurd. Het geval kwam in 2008 al voor de rechter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl