NOS NieuwsAangepast

Ook directeur Trafigura vervolgd

De directeur van oliebedrijf Trafigura mag vervolgd worden in de affaire rond het schip Probo Koala dat in 2006 giftig afval dumpte in Ivoorkust. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam vandaag bepaald.

Het OM wil topman Dauphin vervolgen voor het leiding geven aan illegale export van afvalstoffen. Dauphin maakte bezwaar tegen de dagvaarding. Hij zei dat hij pas halverwege augustus wist dat er afvalstoffen aan boord van het schip waren. Het gerechtshof verklaarde het bezwaar ongegrond.

Zes jaar geleden probeerde het door Trafigura ingehuurde schip Probo Koala schadelijke stoffen te lossen in de Amsterdamse haven. Na een groot aantal klachten over stank, liet het bedrijf het geloste afvalwater terugpompen en voer richting Ivoorkust.

Daar werd de lading vervolgens gedumpt op verschillende stortplaatsen in Abidjan. Dat zou aan zeker zestien mensen het leven hebben gekost, duizenden raakten gewond of werden ziek.

Boete

Na veel commotie schikte Trafigura de zaak in het buitenland. Het bedrijf betaalde 45 miljoen dollar aan de 30.000 slachtoffers. Maar in Nederland moest het olieconcern terechtstaan. Het langslepende strafproces begon juni 2010.

Trafigura werd december vorig jaar in hoger beroep veroordeeld tot een boete van een miljoen euro. De gemeente Amsterdam en het afvalverwerkingsbedrijf Amsterdam Port Services werden niet veroordeeld. Het OM had tegen beiden geldboetes geëist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl