NOS NieuwsAangepast

Italië haalt bijna 7,5 miljard euro op

Italië is erin geslaagd om bijna 7,5 miljard euro op te halen op de kapitaalmarkt. Het ging vooral om zogenaamd 'lang geld': leningen voor bijvoorbeeld 5 en 10 jaar.

De rente die Italië moet betalen is lager dan bij voorgaande keren toen de rente boven de 7 procent stond. Toch is voor de tienjaarslening 6,08 procent nog steeds erg hoog. Ter vergelijking: Nederland moet voor een dergelijke lening iets meer dan 2 procent neertellen. De belangstelling voor het Italiaanse schuldpapier was matig, want de beide leningen werden slechts iets meer dan één keer overtekend.

Risico

De langlopende staatsleningen blijven een punt van zorg op de kapitaalmarkten. Voor kortere leningen tot drie jaar is er dankzij de enorme kapitaalinjectie van bijna 500 miljard euro door de Europese Centrale Bank in december voldoende geld voorhanden. Voor geld dat langer weggezet wordt, is het risico groter. De aanslepende onderhandelingen met Griekenland en de banken over het tweede steunpakket van 130 miljard euro zet de laatste dagen ook Portugal onder druk. Markten vrezen dat als Griekenland het niet redt Portugal de volgende dominosteen is die omvalt. De rente voor Portugees tienjaarsschuldpapier is de laatste dagen daarom steil opgelopen naar zo'n 16 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl