NOS NieuwsAangepast

Meer dan helft Nederlanders te dik

Meer dan de helft van de Nederlanders is te dik. Dat concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een rapport over overgewicht dat vandaag wordt gepresenteerd.

Het onderzoek richtte zich op mannen en vrouwen tussen de 30 en 70 jaar. Bij de mannen is 60 procent te zwaar (een BMI van 25 of meer). Bij 13 procent is sprake van ernstig overgewicht of obesitas (een BMI van 30 of meer). Bij de vrouwen van deze leeftijd is 44 procent te zwaar en heeft 14 procent last van ernstig overgewicht.

Buikomvang

Te veel buikvet of abdominale obesitas komt voor bij 27 procent van de mannen (een buikomvang van 102 centimeter of meer) en bij 39 procent van de vrouwen (buikomvang van 88 centimeter of meer).

Het RIVM deed 15 jaar geleden ook onderzoek naar overgewicht. Toen was bijna de helft van de mannen te dik en eenderde van de vrouwen. Het opvallendste verschil is de toename van het aantal mensen met abdominale obesitas, vooral bij vrouwen tussen 30 en 39.

De toename van het overgewicht heeft grote gevolgen voor de volksgezondheid, stelt het instituut. Er zijn vooral meer mensen met diabetes en hart- en vaatziekten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl