NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Castro verdedigt eenpartijsysteem Cuba

De Cubaanse leider Raul Castro houdt vast aan het eenpartijsysteem in zijn land. Op een conferentie van de Communistische Partij zei Castro dat hij geen andere partijen duldt.

"Als wij een meerpartijensysteem toestaan, zou dat legalisering van imperialistische partijen op ons grondgebied kunnen betekenen", zei Castro.

Volgens Castro leidt een ander systeem er alleen toe, dat landen als de Verenigde Staten invloed kunnen uitoefenen op de Cubaanse politiek.

In Amerika is de macht in handen van rijken, zei Castro. "Wij zoeken het in participatie van alle burgers in onze partij."

Vergrijsd

De afgelopen jaren kondigde Castro herhaaldelijk grote economische en politieke hervormingen aan, maar tot nu toe is daar weinig van terechtgekomen. Ook in zijn toespraak tot de conferentie gaf Castro geen openingen naar grote veranderingen.

Wel is besloten dat politici hooguit twee opeenvolgende periodes van 5 jaar bestuurlijke functies mogen vervullen. Castro zei niet wanneer de maatregel van kracht wordt.

De leiding van het land is sterk vergrijsd. Castro is 80, zijn broer en voorganger Fidel, die volgens waarnemers nog steeds een grote invloed heeft, is 85.

STER reclame