NOS NieuwsAangepast

NS zet koninklijke wachtkamers online

Met een nieuwe site maakt de NS het mogelijk de koninklijke wachtkamers op vier stations in Nederland te bezichtigen. Amsterdam CS en Den Haag Hollands Spoor zijn al online te vinden, Baarn en Utrecht CS volgen binnenkort.

In de tweede helft van de 19de eeuw werden in treinstations van steden met grote koninklijke paleizen wachtkamers ingericht. Als leden van het koningshuis gebruikmaakten van het toen hypermoderne vervoer per rails, konden ze daar in alle geriefelijkheid wachten.

Nauwelijks meer gebruikt

Tegenwoordig maken de Oranjes veel minder gebruik van de wachtkamers. De wachtkamer van Apeldoorn werd in 1976 zelfs gesloopt en die van Amsterdam werd voor het laatste gebruikt in 2007, bij de opening van de Betuwelijn.

Toch mag het publiek nog altijd alleen naar binnen op de Open Monumentendagen of bij bijzondere gelegenheden van NS of ProRail. Om meer mensen een blik te gunnen, zijn er 360 graden-foto's online geplaatst, zodat alles goed te zien is.

"Zo wil de NS met minimale risico's voor beschadiging de koninklijke wachtkamers toegankelijk maken", legt de NS uit.

Marmeren wastafel

Naast de panoramafoto's zijn bijzondere objecten ook van dichtbij te bekijken, zoals de deurklink in de vorm van een leeuw en een handgesneden kapstok in Amsterdam en een marmeren wastafel in Den Haag.

Ook is er een audiodescriptie op de site, waarin blinden en slechtzienden wordt verteld wat er te zien is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl