Hoofdverdachte in vastgoedzaak 'Klimop' veroordeeld
Met het elan van een thriller dook de rechtbank in Haarlem vandaag in het vonnis voor twaalf verdachten in de fraudezaak die de codenaam 'Klimop' draagt. Jan 'de Sfinx' van Vlijmen is hoofdverdachte in één van de grootste fraudezaken die Nederland rijk is. Hij was ten tijde van de fraude directeur van het voormalige Bouwfonds, de spin in het web van de fraude. Vandaag kreeg hij een celstraf van vier jaar voor valsheid in geschrifte, witwassen en omkoping. Dit is drie jaar minder dan het OM had geeïst.
Het doek viel voor Van Vlijmen toen de FIOD op aangeven van de Belastingdienst een geldspoor volgde. Aan de hand van hun bevindingen deden zeshonderd rechercheurs in november 2007 invallen op meer dan vijftig bedrijfslocaties van Bouwfonds en Philips Pensioenfonds.
Web
Er werd een web van betrokken bedrijven blootgelegd en Van Vlijmen bleek met zijn oom honderden miljoenen euro's te hebben verduisterd. Veertig personen en dubbel zoveel bedrijven worden door Justitie nu bestempeld als frauduleus. Twaalf kopstukken, onder anderen Van Vlijmen, werden voor de rechter gedaagd.
Omkoping
Maar er was niet alleen sprake van verduistering. Ook omkoping was volgens Van Vlijmen aan de orde van de dag. In mei 2011 vertelt hij geen enkele moeite te hebben gehad met de omkopingen. "Het hoorde erbij. Wilde je met iemand praten, dan zat zijn agenda altijd vol, maar gaf je hem een horloge, dan was er ineens wel een gaatje vrij."
Overigens blijkt Van Vlijmen erg openhartig tijdens het strafproces. Zo vertelde hij volgens schrijver van het boek 'De Vastgoedfraude', Vasco van der Boon, tijdens een zitting "dol te zijn op geld. Ik wilde vroeger al heel rijk worden."
Saai?
Waar een fraudeproces vaak saai is, was dat in het geval van de zaak 'Klimop' niet zo. Zo gebruikte de advocaat van Van Vlijmen in zijn pleidooi een fragment van Van Kooten en de Bie, om aan te tonen hoe "schijnheilig" de wereld is. Maar ook in het verweer van mede-verdachte 'Smeer' Cees Hakstege kreeg laatstgenoemde de lachers op zijn hand. Hakstege vertelde de rechter dat Van Vlijmen een dermate gelauwerde verkoper was dat hij "de Paus nog een tweepersoonsbed kon verkopen."
Oud-bestuursvoorzitter van Bouwfonds, Cees Hakstege, werd vrijgesproken van deelname aan twee criminele organisaties. Hij kreeg een taakstraf van 240 uur opgelegd voor witwassen. Andere aanklachten worden door de rechter later nog bekeken.
Door: Jurjen