Topcrimineel Willem Holleeder is een vrij man. Dat heeft de Dienst Justitiële Inrichtingen bekendgemaakt.

Holleeder (53) werd veroordeeld tot negen jaar cel voor het afpersen van mensen in de vastgoedwereld. Hij is nu bijna zes jaar na zijn veroordeling vrijgekomen.

De straf eindigt officieel komende dinsdagochtend, maar om zo min mogelijk ruchtbaarheid aan zijn vrijheid te geven, kwam hij eerder op vrije voeten. Bovendien heeft Holleeder afgezien van proefverlof en dat is gecompenseerd met een iets eerdere vrijlating.

Loopbaan

De criminele loopbaan van Holleeder begint vroeg. Op het schoolplein zou hij samen met zijn vriend Cor van Hout zijn medeleerlingen hebben afgeperst. Landelijke bekendheid krijgt Holleeder in 1983 als een van de ontvoerders van bierbrouwer Freddy Heineken. Als hij na 6,5 jaar vrijkomt, werkt hij zich op tot de top van de Amsterdamse onderwereld.

Eind 2002 komt Holleeder in het nieuws door een foto, waarop hij te zien is op een bankje in Amsterdam Oud-Zuid met Willem Endstra, die bekend stond als de bankier van de onderwereld. In januari 2006 wordt Holleeder aangehouden. Hij wordt verdacht van afpersing en mishandeling van onder meer diezelfde Endstra, die in 2004 zelf werd vermoord.

Liquidatieproces

Holleeder is vaak genoemd in verband met een reeks liquidaties. Ook de kroongetuige in het liquidatieproces heeft Holleeder genoemd als opdrachtgever. De beslissing of hij uiteindelijk hiervoor wordt vervolgd, wordt later genomen. Het Openbaar Ministerie benadrukt dat Holleeder verdacht blijft van betrokkenheid bij de liquidaties.

Het liquidatieproces duurt al ruim 2,5 jaar. Vervolging van Holleeder in dit proces zou tot een verdere vertraging leiden. Het OM wil het proces dit jaar afronden.

Vrijlating

Holleeder heeft zijn straf uitgezeten in gevangenis De Schie in Rotterdam. Details over de vrijlating zijn nog niet bekend. Verwacht werd dat Holleeder met een geblindeerde auto de gevangenis zou verlaten en daarna op een geheime plek zou overstappen in een andere auto.

STER reclame