NOS NieuwsAangepast

John Lennon: "liever geen ridderslag"

Een eerbetuiging van de koningin. Veel mensen kunnen zich geen grotere eer bedenken, maar in Engeland bedankten honderden bekende Britten voor het gebaar. En onder deze Britten waren niet de minste figuren: onder andere Beatle John Lennon en schrijver Roald Dahl weigerden ooit het eerbetoon van Queen Elizabeth II in ontvangst te nemen. Dit blijkt uit documenten die in bezit zijn van de BBC.

In totaal zijn het 277 Britten uit het publieke leven die tussen 1951 en 1999 vriendelijk bedankten voor het eerbetoon. Lange tijd werd deze lijst door de regering geheim gehouden maar de BBC heeft met behulp van de Britse variant op de Wet Openbaarheid van Bestuur de lijst van de zogenaamde 'afwijzers' mogen inzien. Deze lijst bevat echter alleen mensen die inmiddels overleden zijn.

John Lennon stuurde zijn orde van verdienste terug uit protest tegen de Britse politiek. In een brief naar de Queen schreef hij: "Majesteit, ik zend u dit terug uit protest tegen de Britse deelname in de Nigeria-Biafra zaak, tegen onze steun aan Amerika in de Vietnam oorlog en tegen de daling van Cold Turkey in de hitlijsten." Cold Turkey was een single die in 1969 door Lennon werd geschreven en die het op dat moment minder goed deed in de hitlijsten.

Naast John Lennon bleek ook regisseur Alfred Hitchcock niet gediend van de eer. Wel was hij minder standvastig dan Lennon: in 1962 wees hij zijn eerbetoon nog af, om in 1980 alsnog een ridderslag te aanvaarden.

De schilder Laurence Stephen Lowry was de kampioen in het afwijzen van ridderslagen: hij heeft in totaal vijf keer bedankt voor de eer die hem toekwam.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl