NOS NieuwsAangepast

Korten op Omroep Brabant mag niet

De regionale zender Omroep Brabant mag van de rechter niet worden gekort op zijn subsidie. De bezuinigingen die de provincie Noord-Brabant aan de omroep wilde opleggen, waren volgens de rechter onvoldoende gemotiveerd en onzorgvuldig.

De provincie wilde de omroep dit jaar 400.000 euro korten. In 2015 zou dat bedrag moeten oplopen tot 1,7 miljoen euro. Dat is tien procent van de totale subsidie van de regionale zender.

Overigens betekent de uitspraak niet dat bezuinigingen definitief van de baan zijn. Volgens de rechter mag de provincie de subsidie verlagen als aangetoond wordt dat het aanbod van Omroep Brabant op het niveau van het ijkmoment in 2004 blijft.

De provincie had gezegd dat Omroep Brabant het niveau kan blijven halen van 2004 door gebruik van reclame-inkomsten en reserves. Maar de provincie gebruikte die redering niet in de rechtszaak. Daarom oordeelde de rechter dat de subsidieverlaging onvoldoende was gemotiveerd.

Gevolgen

De uitspraak van de rechter in Den Bosch kan gevolgen hebben voor andere regionale omroepen die ook te maken hebben met bezuinigingen. Zeker zeven andere regionale omroepen dreigen ook minder geld te krijgen van de provincie.

Directeur Gerard Schuiteman noemt de uitspraak goed nieuws voor andere bedreigde regionale omroepen. "Andere provincies, denk aan Noord-Holland, hebben de subsidies nog minder gemotiveerd verlaagd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl