NOS NieuwsAangepast

CDA, SP en GroenLinks zien ledental flink slinken

CDA, SP en GroenLinks hebben vorig jaar hun ledental het meest zien dalen. Het CDA verloor per saldo 7 procent van zijn leden. De SP, die het in veel peilingen erg goed doet, zag het aantal leden afnemen met een kleine 5 procent en GroenLinks verloor 3,5 procent van zijn leden. Dit blijkt uit gegevens van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen.

Stijgers

Grootste stijger was de Partij voor de Dieren. Die partij kreeg 6,5 procent meer leden. Op de tweede plaats van de stijgers in procenten staat D66 en derde is de SGP. In 2011 kwam er ook een nieuwe ledenpartij bij: VijftigPlus. De PVV heeft geen leden.

Van de kiesgerechtigden was vorig jaar 2,5 procent lid van een partij, een lichte daling ten opzichte van het jaar ervoor. Ondanks het verlies blijft het CDA met 61.294 leden in absolute aantallen verreweg de grootste partij.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap van een politieke partij verschillen. Sommige partijen maken de contributie inkomensafhankelijk, zoals D66 en PvdA. In een tabel staat het contributiebedrag per inkomensgroep. Maar die partijen vragen geen loonstrookje of iets dergelijks op om het inkomen van het nieuwe lid te controleren.

Veel partijen hebben ook een speciaal introductielidmaatschap of een proeflidmaatschap, zoals bijvoorbeeld het CDA voor 19,95 euro per jaar, of GroenLinks voor 5 euro per half jaar.

De lidmaatschapskosten per partij per jaar:

SP24 euroVVD108 euro (goedkopere uitzonderingen mogelijk)PvdA24 euro (of meer, afhankelijk van het inkomen)CDA58 euroGroenLinks12 euroD6660 euro (of meer, afhankelijk van het inkomen)SGP20 euro (gemiddeld; basiscontributie is 16 euro, kiesvereniging vraagt soms meer voor activiteiten)ChristenUnie52 euro (kortingen voor meerdere leden binnen een gezin)PvdD20 euro50PLUS25 euro

Het is niet bekend of het lidmaatschapsbedrag van invloed is op het aantal leden of het aantal opzeggingen in 2011.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl