NOS NieuwsAangepast

Vraag om zwarte lijst dure tandartsen

Zo'n 15 procent van de tandartsen heeft de tarieven zo sterk verhoogd, dat ze soms twee keer zo duur zijn als goedkopere collega's. Dat blijkt uit een onderzoek van de NOS. De oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en gedoogpartij PVV pleiten voor een zwarte lijst voor dure tandartsen.

Vanaf 1 januari gelden geen maximumtarieven meer voor behandelingen in de mondzorg. Dat betekent dat elke tandarts, orthodontist en mondhygiënist zelf mag bepalen wat hij of zij voor zijn behandelingen vraagt. Tot nu toe waren de tarieven voor alle tandartsen in Nederland hetzelfde.

De gedachte achter het experiment is dat marktwerking in de tandartsenzorg leidt tot meer concurrentie en daardoor lagere prijzen en hogere kwaliteit. De proef loopt in principe drie jaar.

De meeste tandartsen wijken bij het bepalen van hun eigen tarieven niet veel af van hun concurrenten. Maar er is ook een groep die flink duurder is geworden. Daar moeten patiënten voor worden gewaarschuwd, vindt een groot deel van de Kamer.

Prijsverschillen

De NOS bekeek van 250 tandartsen de tarieven van een aantal standaardbehandelingen. Bij de duurste tandarts moet 2,5 keer zoveel worden betaald als bij de goedkoopste. Bij zo'n 15 procent viel op dat de prijzen stevig zijn verhoogd.

Minister Schippers geeft het experiment met de vrije tarieven voorlopig de tijd. Wel liet ze al eerder weten forse prijsstijgingen niet te accepteren. Als tandartsen misbruik maken van hun vrijheid zal ze de proef stopzetten. Ze laat alle prijsstijgingen nauwkeurig bijhouden.

In het overzicht van tandartstarieven waren bepaalde tarieven van tandarts Ringers uit Kwintsheul onjuist overgenomen. Die zijn nu aangepast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl