Een op de vijf Duitsers tussen de 18 en 30 jaar weet niet waar de naam Auschwitz voor staat. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het Duitse blad Stern.

Ruim duizend Duitse jongeren is gevraagd naar de betekenis van Auschwitz en 20 procent wist niet dat Auschwitz een vernietigingskamp van de nazi's was.

Ook de vraag in welk land Auschwitz ligt, leverde veel problemen op. Drie op de vijf jongeren hebben geen idee. De anderen wisten dat het kamp in Polen lag.

Ondervraagden van boven de 30 jaar zijn veel beter op de hoogte. Van hen kent 90 tot 95 procent het begrip Auschwitz wel en een op de drie wist het juiste land te noemen.

Streep

Uit het onderzoek blijkt dat zo'n vier op de tien Duitsers een streep wil zetten onder het naziverleden. Dat zijn er minder dan in 2004, toen waren dat nog meer dan de helft van de Duitsers. Van de deelnemers aan het onderzoek zegt 43 procent nog nooit een herdenkingsplaats voor concentratiekampen te hebben bezocht.

Vrijdag wordt de massamoord op de Joden herdacht. Op 27 januari 1945 werd Auschwitz bevrijd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de nazi's ongeveer 6 miljoen Joden vermoord, zeker 1 miljoen werden in Auschwitz omgebracht.

STER reclame