NOS NieuwsAangepast

Start-up Gidsy in het Silicon Valley van Europa

Het wordt wel het Europese 'Silicon Valley' genoemd: Berlijn. De stad die menig internetondernemer trekt vanwege het gunstige creatieve klimaat en de ons-kent-ons-cultuur waar jonge starters elkaar eerder helpen dan concurreren. Volgens de investeringsmaatschappij Berlin Partner was er in 2011 een verdriedubbeling in de registratie van de Nederlandse starters in Berlijn.

Berlijn is ook de startplek van drie Nederlanders die drie jaar geleden met de camper richting het oosten reden en daar een internetbedrijfje oprichtten. En niet zonder succes. Ze begonnen Gidsy: een soort marktplaats waar lokale bewoners hun kennis over hún stad aanbieden aan toeristen. Zo kom je nog eens op plekken die je met reguliere tours niet snel zal tegenkomen. Bijvoorbeeld op pad met een oud-kraakster naar oude, leegstaande kraakpanden in het Oost-Berlijn van de jaren negentig. Of het legaal is, is een tweede, maar spannend is het wel.

Momenteel biedt de site activiteiten in Berlijn, New York, Amsterdam en San Francisco.

Ashton Kutcher

Het succes van de Nederlanders heeft ook de andere kant van de oceaan bereikt. Onlangs stak niemand minder dan Ashton Kutcher zo'n 1,6 miljoen dollar in het bedrijf. Een heus Hollywoodbedrag, al is mede-eigenaar Edial Dekker er tamelijk nuchter onder. Ook hij ziet dat er steeds meer jonge ondernemers naar Berlijn komen: vooral Nederlanders. Maar of Berlijn nu het eindstation is? Nee, zegt Dekker, Silicon Valley is toch wel dé plek om te zijn.

Kutcher heeft ook aandelen in SoundCloud, een andere start-up in Berlijn. "Ik heb het gevoel dat heel Berlijn een start-up is", zei de algemeen directeur van SoundCloud vorig jaar al tegen de New York Times. "Alles gaat hier snel en chaotisch. Je weet niet in welke richting, maar wel dat het de goede kant op is, en zo voelt een start-up.

Berlijn

Berlijn is al jaren een brandpunt van creativiteit en een bestemming voor jonge immigranten. Maar die 'hipheid' leidde nooit eerder tot banengroei in een wereldstad die door de oorlog verscheurd werd. Dat is veranderd door de internet start-up community: het lijkt het erop dat Berlijn weer een economische toekomst heeft. "Het is duidelijk dat Berlijn door de Depressie, oorlog, fascisme, de Muur en een leegloop van talent achterop raakte", zegt professor Richard Florida van de universiteit van Toronto. Hij ziet een verband tussen bohemiens en economische groei.

"Als je kijkt naar andere steden die zichzelf weer hebben opgebouwd, zoals Pittsburgh, tot een technologisch gewiekste economie, duurt dat minstens een hele generatie."

Door: Dorien en Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl