NOS NieuwsAangepast

Veel Oscarnominaties voor 'The Artist'

De Franse zwijgende film 'The Artist' is de grote verrassing bij de Oscarnominaties. De komedie werd in maar liefst tien categorieën voorgedragen voor het felbegeerde gouden beeldje, waaronder die voor Beste Film.

Bekijk alle Ocarnominaties

Schrijver en regisseur Michel Hazanavicius kreeg voor zowel zijn script als regie een nominatie. Ook hoofdrolspeler Jean Dujardin en de bijrol van Bérénice Bejo maken kans op een Oscar. "Ik kan niet geloven dat ik een jaar geleden nog tapdanslessen had en dat ik nu genomineerd ben voor een Academy Award", zei actrice Bejo.

'The Artist' gaat over filmster George Valentin, wiens carrière in het slop raakt als films eind jaren 20 geluid krijgen. De zwart-witfilm won vorige week al drie Golden Globes, voor beste komedie, beste acteur in een komedie en mooiste muziek.

Meeste nominaties

De avonturenfilm 'Hugo' van regisseur Martin Scorsese sleepte de meeste Oscarnominaties binnen. De film werd elf keer voorgedragen voor een Academy Award, waaronder voor Beste Film, Beste Regisseur en Beste Script (bewerkt). Ook werden onder meer de muziek, montage, kostuums en het camerawerk genomineerd.

'Hugo' gaat over de 12-jarige Hugo Cabret, die na de dood van zijn ouders bij een oom in Parijs gaat wonen. Die zet hem aan het werk in een treinstation, waar hij ervoor moet zorgen dat alle klokken op tijd lopen. Zijn oom laat hem daar achter, waarna Hugo allerlei avonturen beleeft. 'Hugo' gaat half februari draaien in de Nederlandse bioscoop.

Meryl Streep

Andere films met veel nominaties zijn de honkbalfilm 'Moneyball' (6), de tragi-komedie 'The Descendants' (5) en het drama 'The Help' (4).

Bijzonder was de nominatie voor actrice Meryl Streep. Haar hoofdrol als Margaret Thatcher in 'The Iron Lady' is volgens The Academy een zeventiende Oscarnominatie waard. Streep bouwt haar voorsprong in nominaties op Katherine Hepburn en Jack Nicholson daarmee verder uit, zij staan beiden op twaalf.

Buitenlandse Film

De Belgische film 'Rundskop' maakt kans op de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film. Ook het in Nederland succesvolle 'A Separation' uit Iran is in die categorie genomineerd.

De Academy Awards worden op 26 februari in Los Angeles uitgereikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl