NOS NieuwsAangepast

Veel belangstelling voor vinvis Doortje

Er is veel belangstelling voor de 20 meter lange vinvis Doortje. Het dier van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) dreigde dakloos te worden, maar verschillende musea met belangstelling hebben zich gemeld bij museumdirecteur Rolf ter Sluis.

Het 2 ton zware skelet ligt nu nog in bubbeltjesplastic in een fietsenkelder van het voormalige gebouw van de faculteit Biologie. Daar werd het dier jarenlang gebruikt voor de colleges biologie. Omdat het gebouw is verkocht, moet de vinvis er zo snel mogelijk weg.

"Er zijn serieuze en minder serieuze kandidaten, ik heb wel een paar honderd telefoontjes gekregen en 200 e-mails", zegt Ter Sluis. "Onder de minder serieuze kandidaten is een hondenbezitter die vindt dat zijn labrador toe is aan een groter bot en een sjamaan die vindt dat we het skelet wel in stukken kunnen zagen en voor leuke rituelen kunnen gebruiken."

Dorus

Serieuze belangstelling is er volgens hem uit de regio en van verschillende educatieve instellingen. Toch hoopt Ter Sluis nog steeds dat de universiteit zelf plek maakt voor de vinvis.

Het eigen museum is te klein, maar tweede keus is volgens hem de faculteit van Life Sciences die sinds kort is geopend. "Ik heb het idee dat ze zich daar een keer achter de oren gaan krabben of ze niet toch iets met de vinvis moeten doen."

De vinvis spoelde in 1906 aan in Zeeland en kreeg de naam Doortje. Doortje blijkt overigens een mannetje te zijn en zal daarom vanaf nu Dorus worden genoemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl