NOS NieuwsAangepast

KPN ziet winst en omzet dalen

Telecomconcern KPN heeft in 2011 de omzet zien dalen en minder winst geboekt dan in 2010. De winst daalde van 1,8 naar 1,55 miljard euro. De omzet daalde met 1,8 procent tot 13,4 miljard euro.

Het telecombedrijf zegt vooral tegenwind te ondervinden in Nederland; in Duitsland en België gaat het beter.

In Nederland zit het KPN tegen op de zakelijke en de consumentenmarkt. Het bedrijf heeft te maken met verplichte tariefdalingen. Ook het veranderende belgedrag van de klanten speelt KPN parten. Er wordt meer gebruikgemaakt van communicatie via apps en minder gebeld of gesms't. Verder loopt het aantal mobiele abonnementen terug.

Winstverwachting

Bij de presentatie van de jaarcijfers kondigde topman Eelco Blok aan dat IT-dochter Getronics wordt verkocht. Het Nederlandse deel blijft voor KPN behouden, de overige activiteiten worden verkocht aan een Duits bedrijf en een private investeerder. KPN nam Getronics in 2007 over.

Blok zei verder dat 2012 een overgangsjaar wordt voor KPN, waarin de negatieve trend moet worden gestopt. Het bedrijf heeft de winstverwachting voor dit jaar verlaagd.

Beurs

Rond 11.30 uur stond het aandeel KPN op de Amsterdamse beurs op een fors verlies. Het noteerde ruim 5,61 procent lager dan het slot van maandag en is daarmee een van de grootste verliezers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl