NOS NieuwsAangepast

Erdogan: genocidewet is racistisch

De Turkse premier Erdogan noemt de Franse genocidewet discriminerend en racistisch. Hij zegt dat Turkije stap voor stap maatregelen tegen Frankrijk zal nemen.

Gisteravond keurde de Franse Senaat de omstreden wet goed, die het strafbaar maakt om de Armeense genocide te ontkennen. Op het ontkennen van de Turkse massamoord op Armeniërs in 1915 komt een celstraf van maximaal 1 jaar te staan en een boete van 45.000 euro, een straf die vergelijkbaar is met het ontkennen van de Holocaust.

Volgens de Turken zijn er destijds veel Armeniërs om het leven gekomen, maar is er geen sprake van massamoord op een bevolkingsgroep.

'Terughoudendheid'

Eerder riep Turkije de Franse president Sarkozy al op om de nieuwe Armeense genocidewet niet te ondertekenen. Als hij het toch doet, volgen er verregaande maatregelen, zegt de regering in Ankara.

Turkije heeft de wet onverantwoordelijk genoemd. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Juppé zegt dat het moment van de nieuwe wet slecht gekozen is, maar hij roept de Turken op tot terughoudendheid.

De Turkse ambassadeur in Frankrijk dreigde eerder ook al met maatregelen. "We zullen hard reageren. U zult het zien. Misschien verbreken we alle betrekkingen. Dat betekent dat ik Frankrijk misschien definitief zal verlaten."

Volgens de Turkse ambassade zijn de gevolgen van de nieuwe wet permanent en verliest Frankrijk in Turkije een strategische partner. Zo zou Frankrijk de Turken nog nodig kunnen hebben voor de politiek in het Midden-Oosten. Daarnaast zitten er veel Franse bedrijven in Turkije die profiteren van de groeiende Turkse economie.

Verkiezingsstunt

Toen de Franse Assemblée het wetsvoorstel vorige maand goedkeurde, reageerden de Turken ook al woedend. De ambassadeur werd voor even teruggeroepen en Turkije verbrak de militaire, economische en politieke banden met Frankrijk.

Volgens de Turkse regering is de wet een verkiezingsstunt van president Sarkozy om de 500.000 Armeniërs in Frankrijk achter zich te krijgen. De Fransen kiezen op 22 april en op 6 mei een nieuwe president.

Armenië heeft de aanname van de genocidewet verwelkomd. Volgens de Armeniërs spelen de Fransen een sleutelrol bij het verdedigen van de menselijke waardigheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl