NOS NieuwsAangepast

Plasmawolk op weg naar aarde

Een plasmawolk van de zon is op weg naar de aarde. Daardoor zouden de komende dagen satellieten ontregeld kunnen raken. Of dat echt gebeurt, is volgens astronomen niet te voorspellen.

De wolk is het gevolg van een hevige uitbarsting op de zon afgelopen nacht om 04.59 uur. Volgens de site spaceweather.com duiden deskundigen de kracht van de eruptie aan als M9. Dat is de krachtigste onder de X-klasse, waaronder de zwaarste uitbarstingen vallen.

André Kuipers

Uit eerste analyse van de waarnemingen van zonne-observatoria in de ruimte blijkt dat de plasmawolk op dinsdag en woensdag in botsing zal komen met het magnetisch veld van de aarde. Het grootste deel van de wolk zal onze planeet aan de noordkant passeren.

Meestal heeft zo'n wolk van protonen en elektronen weinig gevolgen, maar er zijn gevallen bekend dat een magnetische storm storingen veroorzaakte in navigatiesystemen en elektriciteitscentrales. Satellieten kunnen schade oplopen en ook het ISS, waar momenteel de Nederlandse astronaut André Kuipers verblijft, zou hinder van de wolk kunnen ondervinden.

Het kan ook zijn dat de protonenstorm geen enkel gevolg heeft, zeggen astronomen. De kans is wel groot dat de plasmawolk voor noorderlicht zorgt boven Noord-Europa.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl