Het Zeeuwse energiebedrijf Delta ziet de komende jaren geen mogelijkheden voor het bouwen van een tweede kerncentrale in Zeeland. Dat komt door de ongunstige combinatie van de financiële crisis, de hoge investeringen die nodig zijn, het huidige investeringsklimaat en de overcapaciteit op de elektriciteitsmarkt.

De aandeelhouders zijn vandaag geïnformeerd dat de plannen voor een tweede kerncentrale de komende twee tot drie jaar niet worden doorgezet. Delta wil het project weer oppakken als de omstandigheden gunstiger zijn.

Opgestapt

Vorige maand stapte Delta-topman Peter Boerma op. De reden daarvoor was dat het energiebedrijf afzag van een leidende rol bij de bouw van een tweede kerncentrale. Het kreeg de financiering niet rond en de aanvraag van een vergunning werd met een half jaar uitgesteld.

Om de financiering rond te krijgen was Delta op zoek naar een buitenlandse partner, maar het bedrijf is er niet in geslaagd om die te vinden.

Open brief

Het project kende meer tegenwerking. Een groep van 69 hoogleraren liet vorige maand weten dat er geen tweede kerncentrale moet komen. In een open brief in NRC Handelsblad riepen ze Delta op te stoppen met de plannen, omdat het financiële risico te groot zou zijn. Onder meer Wubbo Ockels en Herman Wijffels ondertekenden de brief.

Ook kwam er protest uit de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Volgens de regering van de dichtstbevolkte deelstaat in Duitsland is het gevaar te groot dat de inwoners van het Ruhrgebied bij een ongeluk worden getroffen door radioactieve straling.

STER reclame