Ajax neemt punt mee uit Alkmaar

Koploper AZ heeft Ajax niet verder op afstand kunnen zetten. In Alkmaar werd het in een boeiend duel 1-1. Daar mocht vooral Ajax niet over klagen.

De Amsterdammers startten beter aan het duel dan donderdag in de beker (2-3).

Het gevolg was een boeiend begin met een iets dreigender Ajax. De Alkmaarse defensie raakte daar niet van in verwarring en gaf niks weg. Na een half uurtje schakelde AZ een tandje bij en meteen kwam Ajax in grote problemen.

Jan Vertonghen kon een inzet uit de kluts van Charlison Benschop nog uit het doel houden, maar een vrije trap van Rasmus Elm was raak. Ajax wankelde, bleef met enig geluk op de been en zag Miralem Sulejmani kort voor rust nog een grote kans missen.

Ajax blijft overeind en scoort

Ajax deed na rust verwoede pogingen om AZ vast te zetten. De bal was meer op de Alkmaarse helft, maar dat betekende niet dat de Amsterdammers beter waren. De AZ-aanvallen waren gevaarlijker, al miste ook Siem de Jong een grote kans.

Een schot van Nick Viergever (arbiter Pieter Vink paste goed de voordeelregel toe) vloog net naast. Lorenzo Ebecilio leek op weg naar de 1-1, zijn inzet zeilde ook naast. Adam Maher knalde net over het Amsterdamse doel.

Plots was het toch 1-1, toen Simon Poulsen een slappe inzet van Nicolas Lodeiro in eigen doel werkte. In de laatste tien minuten kon het alle kanten op. De thuisploeg zocht nadrukkelijker de aanval, maar kreeg de bezoekers niet meer omver.