PvdA-leider Cohen zal het kabinet niet steunen als er extra bezuinigd moet worden. "We gaan ze niet steunen, dat zou in strijd zijn met wat wij vinden," aldus Cohen op het partijcongres in Den Bosch. "Het kabinet zoekt het maar uit."

Cohen wil tegenover het kabinet-Rutte helder zijn. "Dat het maar duidelijk is." Alleen voor het behoud van de euro wil hij nog een uitzondering maken.

In maart komen nieuwe cijfers over de stand van de Nederlands economie. De verwachting is dat het kabinet enkele miljarden euro's extra moet bezuinigen.

Bezuinigingen

Binnen de coalitie met gedoogsteun van de PVV lopen de standpunten over extra bezuinigingen uiteen. De PVV wil wel 4 miljard euro extra korten op ontwikkelingshulp, maar daar voelt het CDA niets voor. De PVV is mordicus tegen de aanpassing van de hypotheekrenteaftrek, een bezuinigingspost die veel extra geld kan opleveren.

Aankloppen

Vanmorgen al zei Cohen in een interview met de Volkskrant dat premier Rutte te horen zou krijgen: "Sorry, je bekijkt het maar", als hij bij Cohen voor steun zou aankloppen.

Uit een NRC-onderzoek blijkt dat een grote meerderheid van de provinciale en lokale PvdA-politici partijleider Cohen niet de juiste man vinden om bij volgende Kamerverkiezingen de lijst aan te voeren.

Beste lijsttrekker

Uit de enquête blijkt dat een derde van de ondervraagden in Lodewijk Asscher, wethouder in Amsterdam, de beste lijsttrekker zien.

Cohen lijkt niet onder de indruk van het onderzoek. "Asscher is zonder twijfel een talent. Daar moet je niet zenuwachtig over doen," aldus Cohen.

STER reclame