NOS NieuwsAangepast

Els Swaab voorzitter Oerolfestival

Els Swaab wordt de nieuwe voorzitter van het Terschellinger Oerolfestival. Zij volgt Kees van Twist op wiens termijn ten einde liep. Het is een opvallende benoeming in de Nederlandse culturele wereld.

Swaab stapte vorig jaar op als voorzitter van de Raad van Cultuur. Ze was het niet eens met de volgens haar al te rigoureuze bezuinigingen van staatssecretaris Zijlstra. Die bezuinigingen treffen ook Oerol.

Faam

Swaab kent Oerol als het instituut dat het in dertig jaar is geworden: een toonaangevend locatietheaterfestival met faam tot ver over de grenzen. Ze hecht ook grote waarde aan het innovatieve karakter, met ateliers waar eigen producties gemaakt worden. Dat komt in gevaar door de aangekondigde bezuinigingen.

Het festival trekt jaarlijks ruim 55.000 toeschouwers. Het kreeg 700.000 euro subsidie, van de provincie Friesland, de gemeente Terschelling en het Ministerie. Voor een nieuwe subsidie moet Oerol zich wenden tot het Fonds voor de Podiumkunsten. Swaab hoeft dus niet opnieuw in de slag met Zijlstra.

Vliegwiel

Volgens de nieuwe voorzitter is "Oerol de grootste zelfverdiener en ondernemer onder de festivals. Toch is subsidie ook voor Oerol essentieel. Met die 7 ton in totaal maken ze zes keer zoveel. Het is een vliegwiel."

"Ik ben zo optimistisch te denken dat we van het Fonds 250.000 euro krijgen voor het festival en 50.000 voor innovatie. Dus niet meer de 450.000 euro die we nu nog krijgen. Dat is een fors verschil."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl