NOS NieuwsAangepast

CDA kiest voor 'radicale midden'

Het CDA kiest voor het radicale midden. Volgens een denktank onder voorzitterschap van oud-minister De Geus betekent dat, dat het CDA niet moet geloven in de dogma's van links of rechts en zien christen-democraten niets in polarisatie.

Het zogeheten Strategisch Beraad van het CDA komt onder de titel "Kiezen en verbinden - politieke visie vanuit het radicale midden" met voorstellen voor een nieuwe koers op termijn.

Monteur

Het CDA wil een brede christendemocratische volkspartij blijven. "Het CDA moet er weer zijn voor alle mensen, de monteur, de verpleegkundige, de landbouwer en de student, het gaat om ons aller toekomst," aldus De Geus.

Een van de plannen is om de hypotheekrenteaftrek aan te passen. De Geus benadrukt wel dat voorkomen moet worden dat de woningmarkt instort en dat mensen met gewone inkomens met hogere lasten worden opgezadeld.

Niet beloven

CDA-fractievoorzitter Buma kan niet beloven dat de hypotheekrenteaftrek niet al deze periode wordt beperkt. "Nee, dat kan ik niet beloven. Ik heb altijd al gezegd dat je geen taboes moet hebben over de bezuinigingsopgave,' zo zei hij bij het Radio 1-Journaal.

Verder pleit het beraad voor een andere toon in het integratiedebat. Jarenlang is weggekeken van de problemen rond de opname van nieuwkomers, maar we moeten niet doorslaan naar het andere uiterste, vindt de denktank.

Milieu

De Geus pleit verder voor het beprijzen van het gebruik van producten die het milieu vervuilen, dat geldt ook voor de auto.

De plannen worden morgen voorgelegd aan het CDA-congres en de partij gaat er de komende maanden over discussiëren. De CDA-denktank kwam op initiatief van partijvoorzitter Ruth Peetoom. De koers moet het CDA de komende jaren weer houvast bieden na een fors aantal verkiezingsnederlagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl