NOS NieuwsAangepast

'DNB-voorstel funest voor starters'

Voor starters wordt het vrijwel onmogelijk een huis te kopen als ze maar een hypotheek voor 90 procent kunnen krijgen. Dat stelt de stichting die de Nationale Hypotheek Garantie verstrekt, het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW).

Het voorstel om hypotheken te beperken tot 90 procent van de woningwaarde komt van president Knot van De Nederlandsche Bank. Hij lanceerde het idee op 6 januari in Nieuwsuur. Knot wil daarmee de hypotheekschuld verminderen.

Volgens de WEW zullen daardoor nog minder starters in staat zijn een huis te kopen dan nu al het geval is.

Afzien

Het gaat bij mensen die zich voor het eerst op de woningmarkt begeven gemiddeld om huizen van zo'n 175.000 euro, stelt de stichting. Inclusief bijkomende kosten moeten de jonge kopers over meer dan 30.000 euro beschikken. Dat geld hebben ze vaak niet.

"Omdat het hier vooral gaat om bescheiden inkomens, zal deze groep afzien van een eigen woning. Of de aankoop zal in afwachting van een hoger inkomen of de opbouw van spaargeld jaren worden uitgesteld."

Volgens DNB kunnen kopers nu een hypotheek krijgen van 106 procent van de woningwaarde. Het zou volgens Knot mooi zijn als huishoudens straks 10 procent eigen geld meenemen. De afbouw van 106 naar 90 procent moet "in kleine stapjes gebeuren", zegt Knot. "Het kan jaren duren, zoniet decennia."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl