Het KLPD stelt een onderzoek in naar het vastgelopen vrachtschip bij Wijk aan Zee. Zaterdag worden de kapitein, de loods en de boordwerktuigkundige van het Filipijnse schip gehoord.

Het Filipijnse schip ligt al sinds vanochtend vroeg vast bij Wijk aan Zee, een paar honderd meter uit de kust. Het dreef af toen het anker het begaf en strandde vervolgens in het zand. Het schip trok de hele dag bekijks van honderden mensen.

Geprobeerd wordt om het 155 meter lange schip vandaag nog los te trekken met een kabel van anderhalve kilometer, maar door het weer en de waterstand is dat moeilijk.

Waarschijnlijk zijn de omstandigheden voor de bergers de komende nacht beter. Om 02.00 uur doen ze mogelijk een nieuwe poging om het schip los te trekken.

Helikopter

Het is nog steeds onduidelijk wat er precies misging met het schip. "Het was de bedoeling dat het schip de haven bij IJmuiden zou gaan binnenvaren, maar dat is niet helemaal gelukt", zegt Peter Verburg van het kustwachtcentrum in Den Helder.

Er zitten 21 bemanningsleden op het vrachtschip. Die worden vooralsnog niet van boord gehaald. Volgens Verburg is er dus niet direct sprake van een gevaarlijke situatie. "We wachten nu af wat de kapitein zelf wil. De helikopter staat klaar bij Wijk aan Zee, net als de reddings- en sleepboten."

Stookolie

Het schip, dat vaart onder de Filipijnse vlag, heeft op dit moment geen vracht aan boord, waardoor het hoog op het water ligt. "De windkracht zes vanuit het westen heeft ervoor gezorgd dat hij extra snel richting de kust dreef." Wel zit er stookolie in het schip. "We gaan het straks weer controleren, maar het ziet er niet naar uit dat die olie gaat lekken", zegt Verburg.

STER reclame