NOS SportAangepast

Nadal en Federer maken geen fout

Rafael Nadal heeft zonder problemen de vierde ronde van de Australian Open bereikt.

De als tweede geplaatste Spanjaard klopte Lukás Lacko in Melbourne met 6-2, 6-4, 6-2.

De Slowaakse qualifier had ook de twee eerdere wedstrijden tegen Nadal verloren, maar vorig seizoen in Doha baarde hij wel opzien door een set met 6-0 te winnen van de Spanjaard.

Aanvankelijk leek het spannend te gaan worden. Lacko kon goed meekomen in de rally's en repareerde een vroege break. Toch slopen er veel fouten in het spel van de Slowaak, die vaak te ongeduldig was. Nadal speelde geconcentreerd en gaf in de tweede en derde set een vroege break niet meer uit handen.

Federer zet Karlovic aan de kant

Ook Roger Federer, de nummer drie van de plaatsingslijst, bereikte in drie sets de vierde ronde. De viervoudig toernooiwinnaar versloeg Ivo Karlovic met 7-6 (6), 7-5, 6-3.

Het was alweer de tiende zege van de Zwitser in elf duels met de boomlange Kroaat. Het duel was lang spannend, maar op de juiste momenten toonde Federer zijn klasse. Zo kreeg Karlovic op 6-5 in de tiebreak op eigen opslag een setpunt maar drie prachtige punten later had de Zwitser de set alsnog binnen.

In de twaalfde game van de tweede set kreeg Federer zijn eerste breakpoints van de wedstrijd. Hij benutte het tweede waarna hij in de derde set niet meer in de problemen kwam.

Ook Berdych in drie sets verder

Tomás Berdych moest flink aan de bak tegen Kevin Anderson, maar won wel in drie sets: 7-6 (5), 7-6 (1), 6-1.

De liefhebbers van fraaie lange rally's en gevarieerd spel waren bij dit duel aan het verkeerde adres. Beide spelers leunden op hun opslag en leken vanaf de baseline een wedstrijdje 'hard, harder hardst' te spelen. Berdych was in de tiebreaks de betere speler en wist in de derde set eindelijk zijn breekkansen te benutten.

Diezelfde liefhebbers konden ook niet terecht bij Feliciano Lopez tegen John Isner, want hier waren de leuke rally's eveneens schaars. De Spanjaard won in vijf sets: 6-3, 6-7 (3), 6-4, 6-7 (0), 6-1.

Tomic beste in enerverende partij

Aleksandr Dolgopolov en Bernard Tomic maakten er in de avondpartij een spannend en enerverend schouwspel van. Uiteindelijk won de jonge Australiër met 4-6, 7-6 (0), 7-6 (6), 2-6, 6-3.

Dolgopolov, vorig jaar kwartfinalist, had aanvankelijk de beste papieren, maar in de twee tiebreaks liet Tomic z'n enorme vechtlust zien. De Oekraïner had een list nodig en vond die in een medische time-out in de vierde set.

Die pauze deed hem goed en Tomic niet. Dolgopolov dartelde naar de winst in de vierde set, maar in de vijfde set ging het publiek nog een keer massaal achter de thuisspeler staan. Dolgopolov raakte geïrriteerd en verloor de controle.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl