NOS NieuwsAangepast

FBI haalt Megaupload.com offline

De FBI heeft website Megaupload.com afgesloten. Op de website konden gebruikers tegen bestanden en video's met elkaar delen.

De website werd vooral gebruikt voor het illegaal verspreiden van, muziek, films en series. Volgens het Amerikaanse Openbaar Ministerie zijn de rechthebbenden van die auteursrechtelijk beschermde werken ruim 500 miljoen dollar misgelopen door de website.

De vier oprichters van de site, onder wie een 29-jarige Nederlander, zijn in Nieuw-Zeeland opgepakt. De Nederlander zou de programmeur zijn van Megaupload. Volgens de FBI wordt er nog naar drie andere verdachten gezocht.

Aanvallen

In een reactie riep computerhackersgroep Anonymous gisteravond op tot een reeks cyberaanvallen. Zo werden onder andere de websites van de FBI, het Amerikaanse ministerie van Justitie en platenfirma Universal Music en een aantal auteursrechtenorganisaties gisteravond slecht bereikbaar. Ook de website van de Nederlandse auteursrechtenorganisatie BREIN werd onder vuur genomen.

Voordat Megaupload werd afgesloten, stond in een verklaring op de site dat de beschuldigingen schromelijk zijn overdreven. "Feit is dat we het overgrote deel van het verkeer op Megaupload legaal verspreiden."

Meningsuiting

De actie van de FBI volgde een dag na protest in de VS tegen een wet die het illegaal verspreiden van content via internet moet tegenhouden, de Stop Online Piracy Act (SOPA). Uit protest tegen die wet ging woensdag onder meer Wikipedia een dag op zwart.

Tegenstanders van de wet zeggen dat SOPA in strijd is met het beginsel van vrijheid van meningsuiting zoals dat in de Amerikaanse grondwet is geregeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl