NOS NieuwsAangepast

Perry stapt uit race om Witte Huis

De Amerikaanse presidentskandidaat Rick Perry stopt met zijn verkiezingscampagne. In een verklaring zei hij dat "het tijd is om een tactische terugtrekking uit te voeren".

"Ik ben tot de conclusie gekomen dat er voor mijn campagne geen toekomst meer is", zei Perry tijdens een persconferentie. "Daarom stap ik uit de race en spreek ik mijn steun uit voor Newt Gingrich."

Perry benadrukte dat hij de strijd staakt om Gingrich de kans te geven president te worden. "Als oud-luchtmachtpiloot weet ik dat de missie belangrijker is dan de man. We moeten niet alleen Obama verslaan, maar ook zorgen dat er een conservatieve leider gekozen wordt die echt verandering kan brengen."

Gedecimeerd

De Republikeinse gouverneur van Texas schoot omhoog in de peilingen, nadat hij zich half augustus kandidaat had gesteld voor het presidentschap. Drie weken lang was hij torenhoog favoriet, maar toen kwamen de eerste debatten waar hij aan meedeed. Een aantal zwakke optredens decimeerde zijn populariteit.

Bij de eerste twee voorverkiezingen kwam Perry (61) niet in de buurt van koploper Mitt Romney. In Iowa werd hij vijfde met 10 procent van de stemmen. In New Hampshire, waar hij geen campagne voerde, eindigde hij als laatste met een schamele 1 procent.

Komende zaterdag zijn er voorverkiezingen in South Carolina, waar de christelijke conservatief Perry hoge ogen had moeten gooien. Hij voerde er een alles-of-nietscampagne om de gunst van de kiezer, maar in de peilingen blijft hij al weken steken rond de 5 procent.

Gingrich

De steun van Perry kan Gingrich een duwtje in de rug geven in South Carolina, waar aanstaande zaterdag gestemd wordt. Koploper Romney is daar favoriet, maar de voormalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Gingrich kruipt in de peilingen steeds dichter naar hem toe. In een recente peiling (.pdf) gaat Gingrich zelfs aan de leiding in de zuidelijke staat.

Gingrich deed afgelopen dinsdag een beroep op Perry en ook op kandidaat Rick Santorum om te stoppen met hun campagnes. Volgens Gingrich zouden beide mannen zich achter hem moeten scharen om daarmee een duidelijke anti-Romney kandidaat naar voren te schuiven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl