NOS NieuwsAangepast

Netanyahu hoopt op steun Nederland

Benjamin Netanyahu is begonnen aan een tweedaags bezoek aan Nederland. Op het programma staan onder meer een ontmoeting met koningin Beatrix op paleis Huis ten Bosch, een werklunch met minister-president Rutte en gesprekken met ministers Rosenthal en Verhagen.

Ongetwijfeld zal gesproken worden over de voortgang van het vredesproces met de Palestijnen. Nederland heeft zich net als de meeste westerse landen uitgesproken voor de tweestatenoplossing, een levensvatbare Palestijnse staat naast Israël.

Kritiek

Veel Europese landen vinden dat Israël die 'levensvatbare' Palestijnse staat feitelijk onmogelijk maakt, vanwege de voortgaande bouwactiviteiten op Palestijns grondgebied.

Volgende week bespreken de Europese ministers van Buitenlandse Zaken een kritisch rapport over de groei van die Israëlische nederzettingen. Nu al is duidelijk dat steeds meer Europese landen twijfelen aan de oprechtheid van Israël om de Palestijnen écht een levensvatbare staat te gunnen.

Premier Netanyahu zal zich dan ook ongetwijfeld willen verzekeren van de steun van Nederland: een van de weinige Europese landen die nog onomwonden achter Israël staan.

Isolement

Die afkalvende steun voor Israël speelt niet alleen in Europa. Ook in de eigen regio raakt Israël steeds meer in een isolement. De Arabische landen waren natuurlijk al nooit echte vrienden en het beetje goodwill dat er was, kalft langzaam af.

Eén land in de regio had, tot voor kort, warme en vriendschappelijke banden met Israël: Turkije. Beide landen onderhielden nauwe handelscontacten en zelfs op militair terrein werkten ze intensief samen. Maar door een aantal incidenten is die vriendschap flink bekoeld en zelfs omgeslagen in openlijke ruzie.

Drie jaar geleden kreeg de Turkse premier Erdogan het aan de stok met de Israëlische president Peres over het harde Israëlische optreden in de Gazastrook.

Een jaar later trok Turkije zelfs zijn ambassadeur terug, nadat de Israëlische commando's een Turks schip met pro-Palestijnse activisten hadden geënterd. Die wilden de Israëlische blokkade van Gaza doorbreken. Bij de actie werden negen Turkse activisten gedood.

Arabische Lente

Ook de relatie met Egypte, Jordanië en de rest van de Arabische wereld is er het afgelopen jaar niet beter op geworden. De Arabische Lente verloste Tunesië, Egypte en Libië van hun dictatoriale leiders. Het bewind in Syrië komt steeds verder in het nauw.

Maar Israël wist wel wat het had aan die dictators, in die zin waren het betrouwbare vijanden. Nu ze weg zijn, krijgt het volksgevoel een stem. En dat volksgevoel is overwegend anti-Israël.

Voeg daarbij het feit dat de Palestijnen van 130 landen steun kregen bij hun aanvraag voor het lidmaatschap van de Verenigde Naties, afgelopen najaar. Dan is er maar een conclusie mogelijk: Israël heeft nog maar weinig vrienden. Steeds meer landen zijn kritisch over de Joodse staat en het land raakt internationaal steeds verder in een isolement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl