NOS NieuwsAangepast

Acteur Piet Römer (83) overleden

Acteur Piet Römer is vannacht in zijn slaap overleden. Hij was 83 jaar. Römer speelde in zijn lange carrière in meer dan zestig theaterproducties en zo'n twintig films. Toch beschouwde hij film nooit als zijn medium. "Ze behandelen je daar als gebruiksvoorwerp", zei hij geregeld.

Bij het grote publiek werd hij vooral bekend door zijn rollen in vele televisieseries, zoals Baantjer, 't Schaep met de 5 pooten en Stiefbeen en Zoon. Voor al deze series kreeg hij de Gouden Televizierring. Hij is daarmee de enige televisiester die zo vaak is onderscheiden met de publieksprijs.

Ook leidde zijn rol als barman Kootje in 't Schaep met de 5 pooten tot een korte carrière als zanger. De platen 'Als je mekaar niet meer vertrouwen kan', 'Het zal je kind maar wezen' en 'We zijn toch op de wereld om mekaar te helpen nietwaar' werden grote hits.

Kolenboer

Piet Römer en zijn tweelingbroer Paul werden op 2 april 1928 geboren in Amsterdam. Op 14-jarige leeftijd ging hij van school af om te gaan werken als kolenboer. Enkele jaren later deed hij de toneelschool erbij, maar na een paar maanden hield hij de school voor gezien.

Toch werd hij er aangestoken met het acteursvirus. Hij genoot van dat leven en wilde niets anders meer. Met pensioen ging hij dan ook nooit.

In 1952 kreeg Piet Römer zijn eerste toneelrol bij 'De Witte Vogel' van Rolf Petersen. Van groot tot klein toneel, van Shakespeare tot de tragikomedie 'Vaders'. Hij deed het allemaal, alles met evenveel plezier.

Televisie

Die instelling leverde hem in de jaren 60 kritiek op van collega-acteurs die televisie beschouwden als een minderwaardig medium.

Zijn eerste tv-rol was in de kinderserie 'Varen is fijner dan je denkt'. Hij zou meer kindertelevisie maken. Zo was Römer zestien jaar lang hoofdpiet. Die rol werd in 1984 overgenomen door Frits Lambrechts, na een conflict. Römer mocht als Piet zijn kleinzoon niet meenemen. Ook presenteerde hij nog het jeugdprogramma 't Spant Erom.

Zijn liefde voor het acteren droeg hij ook over aan zijn kinderen. Hij stond aan het hoofd van een 'acteursdynastie'. Zo gingen zijn zonen Han en Peter het vak in en ook kleindochter Nienke en haar broer Thijs staan op het toneel.

Baantjer

Zijn lange carrière als acteur leverde Römer veel prijzen op. Naast de Televizierringen kreeg hij onder meer de Arlecchino-toneelprijs voor zijn rol in het toneelstuk 'Bloesem van Seringen' en de Bronzen Legpenning voor zijn rol als Jurriaan de Cock in Baantjer. Hij zou daarmee het imago van de Amsterdamse politie veel goed hebben gedaan.

De Cock met C-O-C-K was de rol die hem als gegoten zat: de knorrige rechercheur van bureau Warmoesstraat met altijd dezelfde hoed en dezelfde jas, die graag samen met collega Vledder een cognac Napoléon drinkt bij café Lowietje in de Jordaan.

Het is onder meer deze rol die hem een prijs opleverde die hem veel waard was: het ereburgerschap van Amsterdam en het daarbij behorende ereteken van verdienste.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl