NOS NieuwsAangepast

Lopen op muziek levensgevaarlijk

Niet opletten tijdens het oversteken kan gevaarlijk zijn, maar bijna net zo gevaarlijk is op straat lopen met een koptelefoon op. Je brein is dan minder alert op invloeden van buitenaf. Dat staat in een literatuurstudie van de Amerikaanse universiteit van Maryland. Volgens de wetenschappers is het aantal verkeersongevallen met voetgangers die een koptelefoon dragen in zes jaar tijd verdrievoudigd. Maar voor een definitieve conclusie moet er meer onderzoek worden gedaan, aldus de wetenschappers.

De Amerikaanse onderzoekers hebben een selectie gemaakt uit een aantal nieuwsarchieven, zoals die van Google en het US Consumer Product Safety Commission. Daarin gingen ze op zoek naar verhalen over verkeersongevallen met slachtoffers die een koptelefoon droegen.

Voor de trein

Uit het onderzoek blijkt dat in 2004, zestien koptelefoondragers betrokken waren bij een verkeersongeval in Amerika. In 2011 is dat aantal gestegen naar 47. In zes jaar raakten in totaal 116 mensen met een koptelefoon betrokken bij een verkeersongeval, 81 mensen overleefden het niet. Opvallend: ruim de helft van de mensen werd aangereden door een trein.

Het dragen van een koptelefoon kan ervoor zorgen dat je minder goed oplet in het verkeer. Dat werd de onderzoekers duidelijk toen bleek dat in bijna 30 procent van de gevallen het slachtoffer van te voren gewaarschuwd was door iemand die schreeuwt, door een toeter of een sirene.

Op de fiets

Twee jaar geleden is er in Nederland een internetenquête gedaan naar het gebruik van draagbare media op de fiets door de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Uit de Nederlandse enquête bleek dat één op de twintig fietsers wel eens betrokken was bij een ongeval. Ongeveer 10 procent van alle fietsongevallen in Nederland komen door het gebruik van draagbare apparatuur zoals mp3-spelers en mobiele telefoons, concludeert de SWOV.

Door: Elke

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl