NOS NieuwsAangepast

Rutte: kabinet met SP onrealistisch

Premier en VVD-leider Rutte kan goed opschieten met SP-leider Roemer, maar regeren met de SP lijkt hem een station te ver. Rutte zei dat in het tv-programma Buitenhof.

"Op persoonlijk vlak lijkt het me enig om met Emile Roemer samen te werken, maar inhoudelijk zie ik het niet snel gebeuren'', aldus de premier.

Hoewel de partijen in diverse gemeenten en provincies heel goed samenwerken, denkt Rutte dat dat in de landelijke politiek een stuk lastiger zal zijn. "Op veel terreinen liggen de standpunten van de VVD en de SP mijlenver uit elkaar. Bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg.''

Toch sluit de premier een toekomstige samenwerking niet uit. "Je moet nooit iemand uitsluiten."

Peiling

Roemer zei onlangs wel te voelen voor een samenwerking met de VVD. In een peiling van Maurice de Hond staat de SP op 30 zetels. Daarmee zou de partij als er nu Kamerverkiezingen waren net zo veel zetels halen als de VVD.

Premier Rutte zei verder in Buitenhof dat hij verwacht dat de werkloosheid dit jaar oploopt, net als het tekort van de overheid. Extra bezuinigingen lijken nodig. "Als het goed is hebben we in 2013 het ergste gehad."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl