NOS NieuwsAangepast

Statenlid uit PVV-fractie gezet

De PVV-Statenfractie in Limburg heeft Cor Bosman uit de fractie gezet. Aanleiding is het uitlekken van een beledigende e-mail van Bosman over PvdA-collega Selçuk Öztürk.

In de mail aan twintig partijgenoten, waaruit Limburgse media citeren, heeft hij Öztürk "een stuk uitgekotst halalvlees, gemaakt van Turks varken" genoemd.

De mail dateert van een jaar geleden. Statenlid Harm Uringa verliet de partij daarna, naar verluidt omdat hij vond dat fractieleider Laurence Stassen nauwelijks ingreep.

Heetst van strijd

Bosman wil zelf nog niet reageren op de kwestie. Hij heeft zich opgesloten in een privéruimte van een buurtsupermarkt in Roermond, die hij runt met zijn vrouw.

Bosman heeft volgens zijn vrouw spijt van de e-mail en gaat daar zijn excuses nog voor aanbieden. Hij weet nog niet of hij zijn plek in de Provinciale Staten gaat opgeven of dat hij alleen verdergaat.

De e-mail was volgens zijn vrouw geschreven in het heetst van de verkiezingsstrijd en bedoeld voor de privésfeer. Het was niet Bosmans bedoeling om Öztürk en de Turkse bevolkingsgroep te beledigen.

Laurence Stassen, fractievoorzitter van de PVV in Limburg, zegt dat Bosman de e-mail op persoonlijke titel had geschreven. "Hij heeft daar zijn excuses voor aangeboden. Dat was toen afdoende." Stassen had de e-mail zelf ook ontvangen, maar greep toen nog niet in. Ze wil niet zeggen waarom ze nu wel maatregelen heeft genomen.

Interne aangelegenheid

De PvdA noemt de uitlatingen van Bosman schokkend. Het voelt volgens fractievoorzitter Bert Kersten als een dolksteek in de rug. Juist omdat hij het PVV-Statenlid kende van de ledenraad van de Rabobank en goede ervaringen met hem had.

Ook noemt Kersten het schokkend dat bijna niemand binnen de PVV, buiten Uringa, zich druk heeft gemaakt over de e-mail.

Coalitiegenoot CDA noemt het een interne aangelegenheid. "Natuurlijk distantiëren we ons van het taalgebruik van Bosman. Dat de PVV hem eruit heeft gezet, betekent dat de partij zich er ook van distantiëert. Het heeft dus geen gevolgen voor de coalitie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl