NOS NieuwsAangepast

Ziggo en XS4ALL in hoger beroep

De internetproviders Ziggo en XS4ALL gaan in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Den Haag waarin ze worden gesommeerd om de toegang tot downloadsite The Pirate Bay binnen 10 dagen te blokkeren.

Als ze The Pirate Bay niet blokkeren, krijgen ze een dwangsom van 10.000 euro per dag opgelegd, met een maximum van 250.000 euro. De zaak was aangespannen door Stichting Brein, die zich inzet tegen inbreuken op het auteursrecht.

Ziggo vindt dat een internetprovider niet de rol van politieagent opgedrongen mag krijgen. "Dat is een taak van justitie", aldus het bedrijf. Volgens Ziggo zet het vonnis de deur open voor verdere ongewenste inperkingen van de internetvrijheid.

Censuur

Volgens XS4ALL is het blokkeren van volledige websites in strijd met de grondbeginselen van de Nederlandse rechtsstaat. Directeur Theo de Vries ziet de uitspraak als "een knieval voor de entertainmentindustrie: de commerciële belangen van enkele grote bedrijven worden belangrijker geacht dan de grondrechten van Nederlandse burgers".

Volgens De Vries gaat de zaak niet om The Pirate Bay, maar om het blokkeren van informatie. "Dit vonnis komt neer op censuur en dat is in beschaafde landen verboden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl