NOS NieuwsAangepast

Havens Groningen: voorzichtig ondanks recordjaar

Groningen Seaports, de beheerder van de Eemshaven en de haven van Delfzijl heeft de prognoses voor 2012 naar beneden bijgesteld. Veel bedrijven zijn terughoudend met het doen van investeringen door de financiële en economische situatie in Nederland en Europa.

Omdat Groningen Seaports het zich niet kan veroorloven om stil te blijven staan, blijft de beheerder wel investeren in de toekomst: "de kosten gaan voor de baten uit," zegt Harm Post van Groningen Seaports.

Goed resultaat

De resultaten over 2011 waren wel goed voor de noordelijke havens. Er werd 8 miljoen ton aan goederen overgeslagen, een record. In 2010 was de overslag nog 7,6 miljoen ton. Ook de havens van Amsterdam en Rotterdam verwerkten in 2011 meer goederen. Groningen Seaports gaat wel minder bedrijventerreinen uitgeven dan voorheen. Ook dat gaat ten koste van de winstverwachting. Die is bijgesteld naar een kwart miljoen euro.

In de toekomst wil Groningen Seaports zich nog meer gaan richten op de duurzame industrie. Vanuit de Eemshaven wordt veel gedaan aan de bouw en onderhoud van offshore windmolenparken. Eneco is begonnen met de bouw van een bio-energiecentrale. En de energiecentrale van NUON zal in 2012/2013 gaan proefdraaien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl