NOS NieuwsAangepast

Gitaarmuziek heeft oppepper nodig

In Groot-Brittannië, het land waar veel indie-rock en gitaarmuziek vandaan komt, lijkt er een verzadigingspunt te zijn bereikt van nieuwe rockbands. Dit meldt BBC's Newsbeat. Maar ook in Nederland kan de ouderwetse gitaarmuziek wel wat nieuwe aanwas gebruiken.

Engeland

In Groot-Brittanië maakt een van de grootste platenlabels voor rockbands, Fiction Records, zich zorgen over de toekomst van gitaarmuziek. Bands zien het zelf ook. Snow Patrol, Elbow en White Lies zijn gecontracteerd bij Fiction Records en beamen dat het de laatste jaren lastiger is binnen het genre. In de top 35 van best verkochte albums in 2011, was maar één debuterende rockgroep.

Oasis-zanger Noel Gallagher zei op de BBC dat ook hij geen nieuwe, veelbelovende talenten ziet die dit jaar naam zullen maken. "Veel gitaarmuziek is slechts 'o.k.', niet heel bijzonder", zegt ook Jim Chancellor, eigenaar van Fiction Records. Hij wijt de terugloop van de gitaarmuziek aan een verzadiging op de markt aan de ene kant, en de minimale kansen die nieuwe bands geboden krijgen. "Iedereen is op zoek naar direct resultaat in de hitlijsten", aldus Chancellor.

Nederland

Ook in Nederland hebben gitaarbandjes het momenteel moeilijk, beaamt de zenderbaas van 3FM Wilbert Mutsaers. "Het is wel eens beter gegaan, dat klopt. Veel andere genres doen het wel goed. Er is veel dubstep en er zijn veel singer-songwriters. Maar de echte, pure gitaarband komt wat minder aan bod."

Een positieve uitzondering is Eurosonic, het festival waar jong talent de kans krijgt. Onze verslaggever Harro Brouwer ging langs om met startende bands te praten. Bekijk de reportage hier rechts.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl