Teun de Nooijer en Taeke Taekema zijn door bondscoach Paul van Ass gepasseerd voor de trainingsstages in Australië en Spanje.

Van Ass zegt dat zij niet geselecteerd zijn "omdat hij ruimte wil creëren om andere spelers te laten groeien en te laten opstaan."

Teun de Nooijer is met 445 interlands recordinternational van Oranje en werd drie keer uitgeroepen tot beste speler van de wereld. Taekema speelde 239 keer voor Oranje en scoorde daarin 221 keer.

Beste team

Van Ass kiest volgens eigen zeggen voor het team en niet het individu. "Ik weet dat Teun en Taeke veel voor het Nederlandse hockey betekend hebben. Maar voor de Spelen wil ik over het beste team beschikken en dat zijn niet automatisch de beste achttien spelers."

Van Ass hield de deur wel op een kier voor het duo: "Als blijkt dat deze keuze verkeerd uitpakt dan kan ik ze alsnog uitnodigen. Ze hebben me ook laten weten daar niet vijandig tegenover te staan."

Taekema: "Grootste nederlaag ooit"

Taekema, bij de laatste editie van de Champions Trophy nog aanvoerder van Oranje, reageerde geëmotioneerd op het besluit van de bondscoach: "Dit is mijn grootste nederlaag ooit."

"Zonder twijfel. Wat het extra moeilijk maakt, is dat ik deze nederlaag buiten de lijnen en zonder stick in mijn handen lijd. Ik ben ongelooflijk trots dat ik Nederland heb mogen vertegenwoordigen en het 'Oranje' heb mogen uitdragen. Zo lang ik hockey, zal ik er ook altijd naar blijven streven om ooit weer het oranje te mogen dragen."

De verdediger en strafcornerspecialist liet wel weten bereid te zijn Nederland met raad en daad bij te staan op weg naar de Olympische Spelen.

Selectie

Marcel Balkestein, Sander Baart, Mink van der Weerden, Bob de Voogd (Oranje-Zwart), Billy Bakker, Floris Evers, Valentin Verga, Klaas Vermeulen (Amsterdam), Pirmin Blaak, Quirijn Caspers, Laurence Docherty, Sander de Wijn (Kampong), Jeroen Hertzberger, Roderick Weusthof, Robert van der Horst (Rotterdam), Rogier Hofman, Tim Jenniskens, Wouter Jolie, Eby Kessing, Jaap Stockmann (Bloemendaal), Floris van der Linden (HGC) en Robbert Kemperman (Rot-Weiss Köln).

STER reclame