Koningin Beatrix heeft tijdens haar staatsbezoek aan Oman gereageerd op de ophef rond het dragen van een hoofddoek in de moskeeën die ze bezocht. Ze zei daarover dat je je aanpast en eerbied toont voor de religie van het land. Zo wordt volgens Beatrix respect getoond voor het land en de mensen. Ze zei erbij dat ze dat graag heeft gedaan.

De PVV heeft Kamervragen gesteld, die partij ziet de hoofddoek als een symbool van onderdrukking van de vrouw. De koningin noemde dat met een diepe zucht onzin. Ze zei dat tweederde van de studenten en werknemers in Oman vrouw is en dat juist zij alle kansen hebben om zich te ontwikkelen.

Rode sjaal

Beatrix heeft vandaag opnieuw een bezoek gebracht aan een moskee. Het bezoek aan de naar sultan Qabus vernoemde moskee was het voorlaatste onderdeel van het driedaagse staatsbezoek aan Oman.

Verslaggever Marieke de Vries: "De koningin heeft in de moskee een rondleiding gehad. Op kousenvoeten natuurlijk." Net als zondag in Abu Dhabi was de kleding van de koningin aangepast aan de islamitische traditie. Ze droeg een rode sjaal over haar hoed. Ook prinses Máxima had haar hoofd bedekt.

Handschoenen

"De koningin draagt een lange zwarte abaya (gewaad), net als in de moskee in Abu Dhabi.", zei Marieke de Vries. Deze keer had de koningin ook handschoenen aan. "Dus je kunt zeggen dat de koningin de moskee volledig bedekt bezocht heeft, terwijl deze moskee iets liberaler is dan die in Abu Dhabi."

Koningin Beatrix heeft vandaag ook de Nederlanders die in Oman wonen bezocht.

Het staatsbezoek is inmiddels afgerond. Het koninklijke gezelschap is weer onderweg naar Nederland. Het regeringsvliegtuig wordt bestuurd door prins Willem-Alexander.

STER reclame