NOS NieuwsAangepast

'Russische ruimtevaart mogelijk gesaboteerd'

Het hoofd van de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos houdt er rekening meer dat sabotage de oorzaak is voor enkele mislukte lanceringen het afgelopen jaar. Zonder namen te noemen zinspeelde Vladimir Popovkin daarop in een Russische krant.

"Het is onduidelijk waarom het zo vaak misgaat aan de andere kant van de aarde, als we de ruimteschepen niet kunnen zien en geen metingen ontvangen", stelde Popovkin.

"Ik wil niemand beschuldigen, maar er bestaan krachtige middelen om een satelliet aan te vallen. Dat kunnen we niet als oorzaak uitsluiten."

Marssonde stort neer

Popovkin werd aangesteld als leider van Roskosmos, nadat zijn voorganger het veld had geruimd vanwege de pijnlijke mislukkingen.

Het afgelopen jaar verloor Rusland meerdere satellieten bij mislukte lanceringen. Ook stortte er voor het eerst in de geschiedenis een Russische bevoorradingsraket neer die op weg was naar het ISS.

Aanstaande zondag komt een Russische Marssonde ongecontrolleerd op aarde neer, nadat die door een defect per ongeluk in een baan om aarde was gekomen.

Rusland heeft goede hoop dat deze Phobos-Grunt satelliet in zee terechtkomt. Wetenschappers hebben berekend dat de satelliet ergens boven de Indische Oceaan in de dampkring zal komen.

Giftig

De sonde werd eind vorig jaar gelanceerd om onderzoek te gaan doen op Phobos, een maan van Mars. Kort na de lancering ontstonden er echter problemen.

Russische experts vrezen dat zo'n 200 kilogram aan onderdelen de reis door de dampkring kunnen overleven.

Daarbij zit niet de giftige brandstof van het apparaat, maar wel enkele kilo's radioactief kobalt-57. Volgens de Russen gaat het echter om zulke kleine hoeveelheden dat de kans op stralingsbesmetting miniem is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl