NOS NieuwsAangepast

Zuurstof in ambulance slechte gewoonte

Het toedienen van zuurstof door ambulancebroeders is een slechte gewoonte. Onderzoekers van het VU Medisch Centrum kwamen daar achter door een heleboel onderzoeken over de effecten van zuurstof naast elkaar te leggen.

Patiënten met kortademigheid of een te laag zuurstofgehalte krijgen nu standaard de zuurstoffles aan hun mond, maar bij chronische longpatiënten en bij reanimaties kan die extra zuurstof behoorlijk veel schade veroorzaken.

Door standaard zuurstof toe te dienen kan het gebeuren dat mensen te veel zuurstof binnenkrijgen. Daardoor kunnen bloedvaten vernauwen en wordt de bloeddoorstroming belemmerd. Patiënten krijgen dan juist minder zuurstof binnen.

Intuïtie

De artsen hebben hun onderzoek gepubliceerd in een Amerikaanse medisch tijdschrift, maar willen dat ambulancebroeders in Nederland per direct minder zuurstof gaan toedienen. Dat wordt helaas wel moeilijk: "Het gaat namelijk in tegen de intuïtie," zegt een van de betrokken artsen.

Het VUmc gaat nu verder met het onderzoek. Zo willen ze een nieuwe manier ontwikkelen om snel te meten wie er wel of geen zuurstof nodig heeft.

Door: Tim

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl