NOS NieuwsAangepast

SCP: weinig effect extra overheidsgeld

De jarenlange stijging van de overheidsuitgaven voor onderwijs, zorg en veiligheid heeft lang niet altijd geleid tot betere prestaties. Die conclusie staat in een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

De overheid heeft in de afgelopen 15 jaar ruim 50 procent meer geld aan onderwijs en veiligheid uitgegeven. "Bij de meeste voorzieningen namen de reële kosten veel sterker toe dan de productie."

Zo is in het basisonderwijs veel geld gestoken in extra personeel en het verkleinen van klassen, maar daar is in de schoolprestaties niets van terug te zien. Bij politie en justitie stegen de kosten ook. Er werden wel meer zaken opgelost, maar burgers bleven ontevreden over de hoeveelheid blauw op straat.

Geen kaalslag

"De gebruikers zelf zien geen verbetering van de kwaliteit van de dienstverlening", stelt het SCP. "Het oordeel van de gemiddelde burger is nog minder positief."

Het SCP heeft op zeven terreinen onderzocht of het uitgegeven geld goed besteed is: primair onderwijs, voortgezet onderwijs, politie, rechtspraak, ziekenhuiszorg, verzorging en verpleging. Alleen bij de ziekenhuiszorg en de thuiszorg gaat het goed.

Volgens het SCP leert het rapport dat bezuinigingen in veel sectoren niet gelijk een kaalslag hoeven te betekenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl