NOS NieuwsAangepast

Hawking (70) mist eigen verjaardagsfeestje

Stephen Hawking heeft het feestje voor zijn eigen verjaardag moeten missen. Er werd vandaag een conferentie over kosmologie gehouden ter ere van de 70ste verjaardag van de Britse wetenschapper, maar hij is te ziek om aanwezig te zijn.

Een woordvoerder zei dat Hawking vrijdag uit het ziekenhuis was ontslagen en "helaas nog te zwak was om hier aanwezig te zijn". Wat er precies mis met hem was, werd niet verteld.

Rolstoel

Hawking lijdt aan de ziekte ALS, waardoor zijn spieren nauwelijks nog functioneren. Doordoor zit hij sinds dertig jaar in een rolstoel en kan hij alleen communiceren met een computer die hij met zijn wang bedient.

Toen de ziekte bij hem 21-jarige leeftijd werd vastgesteld, was de prognose dat hij nog maar twee jaar te leven zou hebben. In plaats daarvan werd hij een van de belangrijkste wetenschappers van zijn tijd en schreef hij populaire verhandelingen over bijvoorbeeld zwarte gaten en de tijd, zoals 'A Brief History of Time'.

Videoverbinding

Ondanks de afwezigheid van Hawking ging de conferentie wel door. De voorzitter zei te hopen dat Hawking de gesprekken via een videoverbinding kon volgen.

"Als je kijkt, Stephen, een fijne verjaardag toegewenst door ons allen", was de boodschap, waarna de zaal in applaus uitbarstte.

De toespraak die Hawking zou houden kon wel doorgaan, die was van tevoren opgenomen. De titel ervan luidde A Brief History of Mine, een variant op de titel van zijn bekendste boek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl