Koningin Beatrix is haar staatsbezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten vandaag begonnen in een moskee in Abu Dhabi. Het gaat om een gebedshuis opgetrokken uit marmer, waar de stichter van de Verenigde Arabische Emiraten begraven ligt.

De koningin droeg tijdens het bezoek een abaya, een lang zwart gewaad. Ook had zij en prinses Máxima een hoofddoek om. Daarnaast deden zij en prins Willem-Alexander hun schoenen uit.

De moskee in Abu Dhabi is één van de grootste ter wereld.

Ontvangst

Koningin Beatrix kwam gisteravond aan in Abu Dhabi. Op dit moment is ze bij een officiële ontvangst door de president.

Naast het koninklijke ceremonieel wordt er tijdens het staatsbezoek ook aandacht besteed aan de economische banden tussen ons land en de VAE.

Uitgesteld

Na de Verenigde Arabische Emiraten reist ze door naar Oman. Het staatsbezoek aan dat land werd vorig jaar uitgesteld vanwege onlusten.

Normaal gesproken worden staatsbezoeken niet in een rijtje afgelegd, omdat de koningin eraan hecht elk land maximale aandacht te geven. Uit praktische overwegingen is daar dit keer niet voor gekozen.

Mijlpaal

Het is het vijftigste staatsbezoek van de koningin, een absoluut record. Haar moeder Juliana legde in haar tijd slechts 28 staatsbezoeken af.

Het grotere aantal bezoeken komt mede door de val van de Muur en doordat er meer landen te bezoeken zijn geweest, door het uiteenvallen van de Sovjet-Unie en Joegoslavië.

STER reclame