NOS NieuwsAangepast

VS: Antilliaanse luchthavens niet veilig genoeg

De Amerikaanse luchtvaartdienst vindt de luchthaven Curaçao niet veilig genoeg. De Federal Aviation Administration heeft het Curaçao International Airport daarom op een zwarte lijst gezet. Ook het Princess Juliana International Airport op Sint-Maarten komt op die lijst, omdat het eiland gebruikmaakt van de Luchtvaartdienst Curaçao.

De degradatie betekent onder meer dat luchtvaartmaatschappijen van de eilanden geen nieuwe routes naar de VS mogen beginnen. Ook worden vluchten van die bestemmingen beter in de gaten gehouden.

Op de lijst staan zo'n 25 landen, zoals Bangladesh, Paraguay en Israël. Aruba is wel goedgekeurd door de FAA, evenals de andere Antilliaanse eilanden, die onder Nederland vallen.

Meeliften

De FAA houdt van alle luchthavens wereldwijd in de gaten of ze wel voldoen aan internationale standaarden. Er wordt onder andere gekeken naar technische kennis van het personeel, adequate inspecties en plaatselijke wetgeving.

Doordat de Nederlandse Antillen sinds eind 2010 niet meer bestaan, konden de eilanden niet meer automatisch meeliften op de rating van de Antillen. Afgelopen september waarschuwde de FAA het vliegvelden dat er verbeteringen moesten worden uitgevoerd.

Achterlopen

De FAA stelt dat Curaçao achterloopt op enkele belangrijke ontwikkelingen in de luchtvaart, zoals modernere beveiliging en kennis over nieuwere vliegtuigen. De Curaçaose minister van Verkeer, Charles Cooper, betreurt de degradatie en zegt dat de luchthaven er alles aan zal doen om de kwalificatie dit jaar te herwinnen.

Volgens Verkeersminister Meyers van Sint-Maarten zijn aanpassingen in Curaçao voldoende om van de lijst gehaald te worden. Hij is er daarom van overtuigd dat de situatie snel rechtgezet kan worden. Het oprichten van een eigen luchtvaartdienst voor Sint-Maarten gaat twee jaar duren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl